Welkom

Welkom op de website van Paul van Batenburg  www.steekproeven.eu


DOWNLOADSERVICE

Nieuwe versie van de rekentool voor de opzet en evaluatie van steekproeven volgens het verkeerslichtmodel SMASH21

Mijn blog van 16 november 2020, de dag waarop mijn bedrijf steekproeven.eu is ingeschreven bij de KvK, gaat over de vraag of berekening van de maximale fout nou echt nodig is. Je kan toch de geprojecteerde fout vergelijken met de toelaatbare fout? Het antwoord is nee, dan is het steekproefrisico niet tot een aanvaardbaar laag niveau teruggebracht.   

blog COS 530 A22

Mijn blog van 23 oktober 2020 gaat over het verschil tussen  uitvoeringsmaterialiteit en toelaatbare afwijking. Mijn advies: neem 80%:

blog toelaatbare afwijking 23102020

Mijn blog van 6 november 2020 gaat over het verschil tussen materialiteit en uitvoeringsmaterialiteit. Slecht nieuws en goed nieuws!

blog uitvoeringsmaterialiteit

——————————————————————————————————————–

OUD NIEUWS

BLOG JBF

IPE BLOG 13052020

BLOG controle van een bestand

BLOG Cijferanalyse ten tijde van Corona

http://www.steekproeven.eu/wp/welkom/blog-voorraadcontrole-now

Presentatie Symposium 22 mei 2019
1. Steekproeven als veel fouten worden verwacht, Paul van Batenburg

Voorbeeld regressieschatter REGRESSION

—————————————————————————————————————–

Steekproeven zijn geen doel op zichzelf maar een hulpmiddel in situaties waar integrale controle niet mogelijk of niet efficient is.

Ik bied diensten aan om te helpen bij het opzetten, berekenen, selecteren en evalueren van steekproeven om zo effectief en efficiënt te controleren.
Een voorbeeld is het gebruik van de Gamma verdeling voor het oplossen van praktische vraagstukken zoals het uitbreiden van steekproeven, het combineren van steekproeven met ongelijke kansen, het bepalen van toleranties voor deelpopulaties en nog veel meer. Dit alles wordt uitgelegd en ondersteund met voorbeeld spreadsheets die op eigen risico zijn aan te passen aan uw eigen situatie.
Toepassingsgebieden zijn onder andere:

Wie zonder al te veel kennis googelt naar een handig programmaatje om een steekproefomvang te bepalen komt vaak terecht bij een Excel sheetje om een schatting betrouwbaar en nauwkeurig genoeg te laten zijn. Die hulpmiddelen heb ik ook (zie daarvoor de pagina Schattingen) maar ik benadruk dat dit soort steekproeven niets met controle te maken hebben. Schattingen keuren goed totdat je te veel fouten vindt, bij controle keur je pas goed als je voldoende correcte uitkomsten hebt!

Ik geef gastcolleges aan de Nyenrode Business Universiteit (een driedaagse cursus Statistical Auditing, zie de pagina voor een link) en op de Universiteiten van Maastricht, Rotterdam en Tilburg.  
Ik ben geïnteresseerd in het geven van presentaties op vaktechnische vergaderingen van accountantskantoren en – diensten.